Abstracte rivieroever

Over ons

De Ropera (Rotterdam Opera) werd in 1978 opgericht door dirigent Hans Wamelink. Het koor, toen nog ‘De Rotterdamse Opera’, stelde zich ten doel elke twee jaar een minder bekend werk van een bekende componist geënsceneerd uit te voeren. Al in 1979 debuteerde de Ropera met Oberto van Verdi in Theater Zuidplein. Daarmee zorgde het koor direct voor een première, want Verdi’s eerste opera was nog nooit in Nederland opgevoerd. Het Rotterdams Nieuwsblad kwalificeerde deze uitvoering als: “Verrukkelijk debuut Rotterdamse Opera”.

Het eerste standaardwerk werd in 1985 opgevoerd, Norma van Bellini. Deze publiekslieveling was tevens de laatste productie onder leiding van Hans Wamelink. Zijn opvolger, dirigent Johan van Slagteren, leidde opera’s als Verdi’s Nabucco en Macbeth en Carmen van Bizet in 1992 en eind jaren ‘90 Romeo en Julia van Gounod.

Een nieuw geluid

In 2001 maakte de huidige dirigent Marco Bons zijn entree. Ook ruilde de Ropera de vaste standplaats Theater Zuidplein in voor nieuwe, bijzondere locaties. Zo werd de reprise van Verdi’s Attila in 2003 in The Cruise Terminal uitgevoerd en later zagen Oberto en de Nederlandse première van Aroldo het licht in de Schiecentrale.
In 2014 werkten dirigent en koor aan de reprise van een echte publiekslieveling, de meeslepende opera Carmen van Bizet. Dit werk werd – in een verrassende enscenering – in samenwerking met Operakoor Velsen, een ander koor van Marco Bons, opgevoerd. Carmen werd in april 2014 twee keer in de schouwburg van Velsen opgevoerd en een keer – eind april – in de Schouwburg van Rotterdam.

Ropera voert graag wat bijzondere optredens uit, zo hebben we in 2015 samen met het Rotterdams Wijktheater Feyenoord de Opera, een locatievoorstelling in de Kuip, opgevoerd, in 2018 het afscheidsevent van het oude Zwembad Charlois en in 2019 het theaterproject ‘Het Nationale Lied’ van acteursgroep Wunderbaum

Voor 2022 staat een volledige concertante uitvoering van Giovanna d'Arco van Verdi gepland samen met het Utrechts Operakoor en het Voorburgs Operakoor in TivoliVredenburg in Utrecht op 6 maart '22.

Koor en solisten

De vaste kern van de Ropera wordt gevormd door een dertigtal enthousiaste en ambitieuze amateurzangers. Zij doen er alles aan om bij hun concerten en de uit te voeren opera’s zo goed mogelijk voor de dag te komen. Niet alleen wordt er elke maandagavond hard gerepeteerd, maar ook studeren zij thuis hun partijen in, vaak met behulp van de muzikale bestandjes die dirigent Marco Bons maakt. Kenmerkend voor het koor is de goede sfeer onderling, die elke repetitie ook tot een plezierige avond maakt.
Bij concerten en opera-uitvoeringen wordt de Ropera bijgestaan door professionele solisten. Dirigent en bestuur nodigen zoveel mogelijk jong talent uit dat nog niet ‘doorgebroken’ is. Veel nu bekende operazangers hebben aan het begin van hun carrière rollen vertolkt bij de Ropera. Solisten waren onder anderen: Annemarie Kremer, Wiebke Göetjes, Waldin Roes en Liesbeth Damen, Albert Bonnema, Henk Poort en Ernst Daniël Smid.

Abstracte rivieroever

Repetities

Elke maandagavond van 19.45 tot 22.15

Locatie

Correspondentie

ANBI

Ropera aan de Maas heeft een ANBI-status
lees hier meer
Auteursrecht © 2024 ROPERA - Opera aan de Maas
ontwerp & ontwikkeling Studio Cas de Rooij