Abstracte rivieroever

Opera, is dat wat voor jou?

Opera, is dat wat voor jou?

Met één van de zangers van Ropera aan de Maas hebben we een gesprek over de magie van de opera. We stellen hem een aantal vragen over de verbeelding die opera met zich meebrengt en wat dat met een mens doet.

Wat maakt opera voor jou zo bijzonder?
Opera is het leven, alle facetten die het leven zo bijzonder maken komen voor in de opera. En dat allemaal op muziek. Muziek is zo’n ongelooflijke drager van emotie, het laat je vrolijk zijn, maar het biedt ook troost. Muziek is agressief, maar ook romantisch, eigenlijk kun je met muziek alle roerselen los maken en dat zie je terug in opera. Daarmee gaat je verbeelding op de loop en dat is het mooie van opera.

Ze zeggen wel eens: opera is toch ouderwets?
Nou, dat zou ik niet zeggen. Opera leeft, zowel vanuit het verleden, maar ook in een modern jasje. Dus niet bepaald ouderwets. Kijk eens naar het O-festival in Rotterdam, dat zit boordevol met moderne opera. Het kan prima. Uiteraard zijn de klassieke componisten bekend, zoals Verdi en Mozart, die hele mooie opera’s hebben gecomponeerd met fantastische muziek. Maar je hebt ook moderne componisten, zoals Bertolt Brecht met de Drie Stuivers Opera. En het is zo mooi om daaraan mee te kunnen doen. Je leeft en je geniet.

Is het moeilijk om opera te zingen?
Nee, het is niet persé moeilijk. Kijk maar eens naar het publiek in voetbalstadions en bij André Rieu. Daar gaan ze uit hun dak en zingen ze de bekendste operamelodien mee. Denk aan het Parelvisser duet, de Habanera uit Carmen, het Slavenkoor uit Nabucco of de Triomfmars uit Aida. Iedereen kent die stukken en zingt mee. Samen zingen, daar wordt je gelukkig van.

En dan die Italiaanse teksten?
Ja, dat is even wennen. Maar het Italiaans is een redelijk fonetische taal, je spreekt gewoon uit wat je leest. En als je het een aantal keren hebt geoefend, dan gaat het van zelf. Onze dirigent vertaalt de tekst ook, zodat we weten waar het precies over gaat.

Wat is jouw meest bijzondere ervaring geweest?
Iets waar ik echt emotioneel van kan worden is als we een stuk zingen, soms wel met zes stemmen, en het valt zo mooi bij elkaar met veel nuances, dan geniet ik. Dat is echt heel bijzonder, dat je met zo’n koor samen zo iets moois kan maken, ja, dat is geweldig.

Dus iedereen die een beetje kan zingen moet meedoen?
Ja. Ik gun iedereen die fantastische ervaring om samen uit niks iets heel moois te maken en je wordt er heel gelukkig van. We kunnen nog wel een aantal nieuwe zangers gebruiken om ons koor nog mooier te maken.

Waar kunnen ze zich melden?
Op onze website staat een contactformulier. Meld je en je wordt gebeld voor een afspraak. En als je eens mee wil doen, kom gewoon op maandagavond om half acht naar Dock wijkcentrum Het Middelpunt, Slinge 250 te Rotterdam. Daar repeteren we.

Abstracte rivieroever

Repetities

Elke maandagavond van 19.45 tot 22.15

Locatie

Correspondentie

ANBI

Ropera aan de Maas heeft een ANBI-status
lees hier meer
Auteursrecht © 2024 ROPERA - Opera aan de Maas
ontwerp & ontwikkeling Studio Cas de Rooij